EXCLUSIV | Să investim singuri sau printr-un broker? Virgil Zahan, CEO Goldring: Investiția nu se face după ureche

EXCLUSIV | Să investim singuri sau printr-un broker? Virgil Zahan, CEO Goldring: Investiția nu se face după ureche
Virgil Zahan, CEO Goldring
Publicat: 27/05/2021, 09:30

Decizia privind o investiție pe bursă trebuie să fie bine documentată, bazată pe analize proprii și specializate, iar pentru a avea informații fundamentale privind companiile listate și tendințele pieței, Virgil Zahan, CEO Goldrig, unul dintre intermediari importanți de pe Bursa de Valori București, recomandă investitorilor să apeleze la un broker autorizat.

Să investim singuri sau printr-un broker de investiții? Virgil Zahan, CEO Goldring, a explicat, în cadrul Conferinței digitale live „SMART INVESTMENT – Piața de capital din România – nivelul următor”, organizată de Gândul, pașii pe care trebuie să îi facă un potențial investitori pe bursă și principalele pericole.

„Atunci când alegem să investim, trebuie să facem asta printr-un broker, iar primul pas este să vedem că acel broker este autorizat, pentru că sunt multe companii neautorizate pe piață care folosesc tot felul de metode de marketing pentru a tenta oamenii să investească, iar în final experința de investitor se sfârșește prost. Acești investitori devin carne de tun pentru companii”, spune Virgil Zahan.

Ce tipuri de conturi poate alege un investitor

Brokerii de investiții autorizați au diverse tipuri de cont pe care le oferă clienților. De exemplu, în cazul conturilor Execution Only clientul decide singur ce vinde, ce cumpără și cum acționează în piață.

„Cred că e un vector important atunci când alegi un broker să alegi un broker care te informează, te ține la curent cu o sinteză a principalelor știri apărute în presa financiară și în rapoartele publicate zilnic de companii. Pentru a lua o decizie de a vinde sau cumpăra o acțiune, e important să ai la dispoziție analize fundamentale, să vezi care sunt evoluțiile financiare ale companiilor, care sunt indicatorii pe care companiile listate la bursă îi au, ulterior, să vezi niște analize tehnice, pentru a decide momentul optim de intrare sau ieșire din piață”, spune Virgil Zahan.

„Investiția nu se face doar după ureche”, subliniază Virgil Zahan, mai ales în contextul în care în ultimul an fondurile de investiții și cei de la bursă au văzut un nou val de investitori, tineri în cea mai mare parte.

Alte tipuri de conturi de investiție puse la dispoziție de brokeri sunt conturile asistate. În acest caz, un broker oferă sfaturi pe baza profilului de risc al clientului. „Analizăm vârsta, profilul de risc, apetitul de risc pentru companii care oferă dividende sau companii noi care au potențial de creștere mai mare, piețele pe care clientul dorește să investească și oferim acele sfaturi de care clientul are nevoie, în final decizia de a vinde sau cumpăra fiind tot a lui”, a detaliat Virgil Zahan.

Un al treilea tip de cont este cel discreționar, pe care îl au unii dintre brokeri, cu respectarea limitelor privind potențiale pierderi pe care ar putea să le înregistreze în portofoliu atunci când piața suferă o corecție. „Acolo, o echipă de analiză decide în numele clientului și cred că acest tip de cont este cel mai potrivit pentru oamenii de afaceri, care ar trebui să se ocupe de ce știu ei cel mai bine, de afacerea lor, și să lase pe mâna brokerilor investițiile de zi cu zi”, spune CEO al Goldring.

Atenție la comisioanele zero

Brokerii din România au o paletă destul de largă de comisione, care încep de la 0,2 la 0,65%, în funcție de rulajul pe care îl are clientul, spune Virgil Zahan. „În condițiile în care în acest an discutăm de o apreciere de peste 20% a indicelui BET, aplicarea unui comision mediu de 0,5% la o investiție realizată pe piață nu putem spune că este mare”, a argumentat specialistul.

El avertizează potențialii investitori să fie atenți la brokerii care avansează un comision zero, în contextul în care companiile specializate sunt obligate, conform reglementărilor în vigoare impuse pe piața de capital, să plăteasă pentru fiecare client din portofoliu o taxă care să îl protrejeze în limita a 20.000 de euro

„Nu are cum o companie să ofere un serviciu cu un cost zero, având în vedere că există niște costuri impuse de piața de capital în relația cu ASF, cu BVB și în special cu Fondul de compensare a investitorilor. Noi pentru fiecare invetitor din portofoliu plătim anual o taxă care să îl protejeze în limita a 20.000 de euro pentru eventuale raude realizare de către brokeri”, a argumentat Zahan.

În schimb, investitorii care merg spre companii cu promisiuni de comision zero trebuie să se aștepte ca acel comision să se regăsească în spread, adică diferența dintre prețul de cumpărare și de vânzare este alta decât cea oficială stabilite de bursa pe care tranzacționează.

Concluzia lui Virgil Zahan: Alegeți un broker autorizat. Comisioanele sunt rezonabile, având în vedere randamentele. Comisioanele devin mai costisitoare pentru cei care fac tranzacții speculative.

Conferința „SMART INVESTMENT – Piața de capital din România – nivelul următor”, organizată de Gândul alături de partenerii instituționali Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Institutul de Studii Financiare (ISF), a adus în discuție mersul și mecanismele pieței de capital din România din anul 2021, și a fost transmisă live pe 25 mai, de la ora 10:00, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
„Îl iubim pe acest preot și luptăm pentru el” Sute de enoriași protestează în fața...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
DECIZIE pentru cei care au telefoane mobile. Se aplică pentru toată lumea
Cu ce se ocupă Dorin Mateiu, presupusul iubit al Simonei Halep. Afacertistul, inlcus în top...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Eurovision 2025! Cezar Ouatu pariază pentru vocea lui Florin Salam: "Cu o piesă potrivită, ar...
BANCUL ZILEI. Un bătrân vine la preot să se spovedească: - Părinte, am păcătuit, îi...
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate...
×